Кампания за определяне риска от остеопороза ще се проведе в Попово
Кампания за определяне риска от остеопороза ще се проведе в Попово / DarikNews.bg, архив

Кампания за определяне на личния риск от остеопороза и измерване на костната плътност ще се осъществи в Попово на 28 юни, четвъртък. Инициативата се реализира от асоциация „Жени без остеопороза", Регионалната здравна инспекция в Търговище и община Попово Кампаниите „Познавате ли риска си от остеопороза" се осъществяват с апаратура, осигурена за целите на провеждането на скрининг за ранно установяване на заболяването.

Прегледите в Попово ще се проведат в зала „Дом на културата"  от 10,00 до 16,00 часа. При констатиране на случаи с намалена костна плътност и наличие на рискови фактори за развитие на остеопороза, хората ще бъдат насочвани към центровете и специализираните кабинети по остеопороза в региона.

В началото на годината подобна инициатива започна и в Омуртаг. Тук в края на май се изследваха 42 пациенти, съобщи Маргарита Друмева, специалист в РЗИ - Търговище. От тях само шест са с абсолютно нормални стойности, 13 са с остеопения, а 23 с начален стадий на остеопороза. Според Друмева, смущаващ е фактът, че голям процент от тези пациенти са на възраст между 42 и 43 години, която е ранна за развитието на заболяването.

По план до края на годината подобни кампании ще бъдат проведени и в другите общини на Търговищка област. През юли е предвидена в Антоново, през август в Търговище и в Опака през месец септември, допълни Друмева.