Kампания ще предпазва деца от педофилите в Интернет
Kампания ще предпазва деца от педофилите в Интернет / netinfo

Кампания „Внимание – деца в чата!” организира Комплексът за социални услуги за деца и семейства в Шумен. Целта на социалните работници е да насочат вниманието на родителите към опасностите, които крие неограничения достъп на децата до Интернет. Предвижда се да бъде проведена среща с родители, които ще получат разделители за книги, на които е изписана информация за това как можем да предпазим децата.

Според статистикатата, повечето педофили срещат жертвите си в чата - 44% от децата са получавали предложения от сексуален характер, а 28% от непълнолетните посещават сайтове с порнографско съдържание.

Обикновено насилниците скланят открито жертвите си към секс, говорят на сексуални теми онлайн, правят виртуален секс или разменят снимки. Целта на такива хора е реализирането на лични срещи с набелязаните жертви и сексуален контакт с тях.

Винаги, когато детето влиза в Интернет без контрол, е изложено на редица заплахи, предупреждават специалистите. Добре е децата да са наясно, че не всеки е този, за когото се представя в уеб пространството. Сред основните мерки за сигурност на личния компютър е инсталирането на добра и надеждна антивирусна програма. Особено важно е тя да предпазва от всички видове "зловреден" код, както и да има възможност за филтриране на съдържанието - т.нар. родителски контрол.