Качват в сайт информация за строителните дейности по ИСПА 2
Качват в сайт информация за строителните дейности по ИСПА 2 / Дарик-Шумен

В информационен сайт / www.shumen-watercycle.com /ще бъде качвана цялата информация за дейностите, които ще се извършват по така наречения проект ИСПА 2. Там ще бъдат публикувани графиците за работа, карти и това кои улици, кога ще бъдат разкопавани. Това стана ясно по време на пресконференция в община Шумен.

Проектът включва довършване на пречиствателната станция и изграждане на механично, биологическо и химическо стъпало; изграждане на канализационен колектор с напорна помпена станция в кв. "Дивдядово" и подмяна на ВиК мрежата в крайните райони на Шумен. Ще бъдат подменени или изградени 32 км канализационни и 8,5 км водопроводни тръби.
Общо проектът е разделен на 9 ЛОТ-а. Три касаят строителните дейности, но само по един от тях има избрана фирма-изпълнител, с която вече има и подписан договор. ДЗЗД "Консорциум ПСОВ - Дивдядово 2013" е фирмата, която ще изгражда канализационен колектор с напорна помпена станция в кв. "Дивдядово". Сключеният договор е за над 2,2 млн. Лв. „Строителните дейности там ще започнат съвсем скоро", заяви управителят на ВиК-Шумен инж. Светлозар Дамянов.

Лот-ът касаещ изграждането на биологично стъпало е с прогнозна стойност над 28,8 млн. Лв., а този за рехабилитацията на ВиК-мрежата - 31,3 млн.лв. За тях все още няма сключени договори с изпълнители.

Припомням, че стойността на ИСПА 2 е близо 76 млн. лв., 76 % са безвъзмездна помощ, 19% от държавата, а съфинансирането от страна на община Шумен е 4,35% . Проектът трябва да се реализира до 2015 година.