Изложба за Тутраканската епопея предстои в Търговище
Изложба за Тутраканската епопея предстои в Търговище / netinfo

По инициатива на Патриотичен клуб „Възраждане” и Регионален исторически музей – Търговище в началото на септември 2008 г. ще бъде подготвена изложба, посветена на 92 години от Тутраканската епопея.

Според организаторите, паметта за героите от Тутракан се пази и днес под формата на военни записки, снимки, документи и вещи във фондовете на Регионален исторически музей – Търговище и музеите в Попово и Омуртаг. Но има още много неизвестни и непознати свидетелства, които се пазят в личните архиви и домовете на потомците на загиналите и живи участници в събитията от есента на 1916 г.

Авторите на идеята се обръщат към всички жители на Търговищка област, които са наследили и още пазят свидетелства за своите близки – участници в Тутраканската епопея с молба да се включат в експозицията. Може да бъде с писма, снимки, картички, записки, вещи, отличия, удостоверения за награждаване и др.

"Очакваме от всички Вас, да ни подкрепите и обогатите чрез съхраненото от Вас за картината край Тутракан преди 92 години. Принос могат да бъдат и свидетелства за събития, които илюстрират и паметта за епопеята – тържества и чествания на територията на Търговищка област. Така ще можем да запазим много от съхраненото ни славно минало и да разкажем за него на нашите съвременници" - е техният апел.

Собствеността върху предоставените експонати е гарантирана, както и тайната на собственост. За контакти - Регионален исторически музей – Търговище. За справки и информация: тел. 0601/ 6 52 16 и ПК “Възраждане”-Търговище 0888 245 698