Изкърпиха само 1/3 от предвидените за летни ремонти улици в Шумен
Изкърпиха само 1/3 от предвидените за летни ремонти улици в Шумен / netinfo

Община Шумен е изкърпила 1/3 от улиците, включени в първоначалния списък за летни ремонти. Това стана ясно по време на днешния брифинг в местната администрация. Причина за това е, че улиците, нуждаещи се от ремонт са много, а средствата за това са крайно недостатъчни.

Зам. кметът по строителство и екология инж. Боян Тодоров обясни, че като цяло кърпежите на територията на общината са почти завършени. В капиталовата програма на администрацията за тази година бяха предвидени 200 000 лв. за летни ремонти по уличната мрежа, като до момента за това са изхарчени 93 000 лв. „Надявам се при актуализация на бюджета да се отпуснат още средства, които да вложим в ремонти", заяви Тодоров. По думите му, запазен е резерв от около 30 000 лв., които ще бъдат запазени за есента и за появата на аварийни ремонти.

Инж. Николай Евтимов - гл. експерт по пътна инфраструктура към местната администрация обясни, че ремонтните дейности са засегнали основните пътни артерии в града. До момента са изкърпени общо около 12 километра от уличната мрежа и са положени 900 тона асфалт. Ръчните кърпежи са извършени върху 1 400 метра пътна настилка, а машинните - 5 500 метра. Пълно преасфалтиране е направено само за ул. „Владимир Вичев".

Евтимов показа някои от взетите проби от новоположения асфалт, подчертавайки, че са изпълнени изискванията за необходимата дебелина на настилката - за ръчни кърпежи минималното изкисване е за 5 см., а за машинни 12 см.
Работа по улични ремонти започва и Общинското дружество „Паркинги и благоустрояване".

Техните екипи ще насочат усилията си към улиците с голямо движение - като „Владайско въстание" и „Индустриална".