ИСПА 2 стартира догодина, разкопават 9 км улици
ИСПА 2 стартира догодина, разкопават 9 км улици / Невена Николова

Очаква се строителните работи по втората част на проекта за водния цикъл на Шумен или така наречената ИСПА 2 да стартират през пролетта догодина. Това стана ясно по време на пресконференция в общината. Стойността му е близо 76 млн. лв., 76 % са безвъзмездна помощ, 19% от държавата, а съфинансирането от страна на община Шумен е 4,35% .

Проектът трябва да се реализира до 2015 година. Той включва три части - довършване на пречиствателната станция и изграждане на механично, биологическо и химическо стъпало; изграждане на канализационен колектор с напорна помпена станция в кв. "Дивдядово" и подмяна на ВиК мрежата в крайните райони на Шумен.

„Първата част на проекта или ИСПА 1 беше насочена към подновяване на канализационната и водопроводна мрежа на жилищната част на Шумен. Чрез него бяха обхванати около 74,4% от жителите на града", обясни инж. Светлозар Дамянов, който е консултант по ВиК въпросите в община Шумен. По думите му, втория етап е насочен изцяло към екологията и обхваща крайните райони на Шумен. При приключване на втория етап 99, 77 от населението ще бъде обхванато с канализация и пречистване.

Инж. Дамянов обясни още, че след приключване на строителството 100% от отпадъчните води ще влязат в канализацията и от там ще отидат в пречиствателната станция за пречистване.

„Надяваме се докато сме в есенно-зимния сезон всички тръжни процедури да минат, а на пролет да имаме избрани изпълнители", заяви кметът Красимир Костов. Той подчерта, че общината вече има опит от първия етап на ИСПА, което е позитив.

На въпрос дали ще се разкопават асфалтирани улици по новият проект заместник-кметът инж. Иван Йонков заяви : „Около 9 км са улиците с асфалтово покритие, които ще бъдат засегнати".. По думите му, пари за цялостно асфалтиране на улиците, след приключване на строителните работи в този проект не са заложени, а общината ще търси възможност да кандидатства по проекти за това. „ Успяхме да си извоюваме в този проект да се асфалтират всички пропаднали участъци по пътя на канализациите и водопроводите", каза Йонков.