Държавата може да осигури пари за пречиствателна станция за питейни води на Шумен
Държавата може да осигури пари за пречиствателна станция за питейни води на Шумен / Дарик-Шумен, архив

Средства за изграждането на пречиствателна станция за питейни води на Шумен могат да бъдат заложени в държавния бюджет за 2017 г. Това заяви в интервю за Дарик-Шумен народният представител от ГЕРБ проф. Стефан Желев. По думите му, вече са водени разговори по въпроса и възможността за осигуряването на финансирането за строежа на станцията, през регионалното министерство, никак не е малка. Все още не е ясно какво финансиране ще има на първо време и за какъв етап от строителните дейности ще е достатъчно то, но е ясно намерението да се търси решение на дългогодишния проблем с качеството на питейната вода в Шумен, чрез пари от държавния бюджет. По предварителна информация, за пълното изграждане на пречиствателната станция ще са нужни около 40 млн. лв.

За да има гарантирана на 100% чиста и качествена питейна вода за Шумен е необходима цялостна рехабилитация и на довеждащия водопровод от яз. „Тича". На този етап обаче средства за него от страна на държавната хазна няма да има, обясни проф. Желев, допълвайки, че ще се търси възможност за осигуряването на такива по линия на европейските програми.

Пред Дарик проф. Желев коментира и предстоящото утре общо събрание на ВиК-Шумен, прогнозирайки, че заради финансовата загуба на дружеството за 2015 г., управителят инж. Светлозар Дамянов няма са бъде освободен от отговорност.