Детските градини в Търговище отново с такса
Детските градини в Търговище отново с такса / Борислав Курдов

От първи август да бъдат възобновени таксите за посещение на детски градини. С това предложение излезе общинското ръководство в Търговище, което ще бъде гласувано на следващата сесия на Общинския съвет. Родителите ще заплащат по 2 лева за всеки присъствен ден, като облекчения ще ползват деца и родители с увреждания, близнаци и тризнаци.
Зам. - кметът Рая Митева обяви и част от мотивите за предложението. „Издръжката на детските градини се движи между 500 и 550 хиляди лева годишно. Това са разходи за ток, вода, газ и други, които обезпечават работата на забавачниците. Средствата за храна през тази година са 474 796. От друга страна издръжката за градините става все по-трудна. Две трети от сградите не са енергийно ефективни. Материалната база е стара и са необходими повече средства за поддръжка. От друга страна все по-високи стават изискванията по отношение на материално-техническата база и осигуряване на безопасността при обучението и възпитанието на децата. Не маловажен е и въпросът с осигуряване на охрана и пропускателен режим в градините. В същото време непрекъснато говорим за подобряване на храненето, което трябва да отговаря на условието за здравословни продукти, разнообразие и други. Въпреки че общината ще продължи да дава по 2 лева за дневния оклад на всяко дете, тези средства са недостатъчни", каза пред представители на медии г-жа Матева. Тя заяви още, че поради липса на средства, все още по градините няма монтирани камери за видонаблюдение, проблемно е и пожарооповестяването. Зам.-кметът потвърди, че настоящото предложение е изготвено след задълбочен анализ на ситуацията, след проведени срещи с работещи в сферата, след сондиране на мнения на родители и на директори на детски градини, била е взета под внимание и демографската ситуация в региона.
Зам. - кметът Валентин Велчев описа и конкретните параметри. Такса от 2 лева на присъствен ден ще заплащат децата в яслите, както и децата в детските градини, които са на 3 и 4 години. Малчуганите, които посещават подготвителните групи за първи клас (5 и 6-годишни) ще заплащат за храна по 1,55 лв на ден. Родители, които имат 90 и повече процента увреждания ще заплащат с 50% по-малко, толкова ще заплащат и децата които са с над 50% увреждания. Със същата отстъпка ще се ползват вторите и третите деца в семейството, които могат и да не посещават същото заведение. Близнаците ще заплащат такса и половина, а тризнаците - две такси. Твърда такса няма да бъде заплащана - такава в размер на 6 лева на месец имаше до месец март миналата година, когато бе прието решението за безплатно посещение на детските градини.
Според г-н Велчев, до края на годината се очаква от такси да бъдат събрани най-много 200 000 лева. „Реално очаквам да бъдат събрани между 100 и 150 хиляди лева", каза той. И не скри, че се очаква и отлив на децата които посещават детска градина, особено в селата на общината. Валентин Велчев заяви, че всички събрани средства ще бъдат дадени за подобряване на храната и текуща издръжка на градините.
На дадената днес пресконференция по темата, стана ясно че събраните от родителите такси ще представляват едва 7 процента от всички средства заделени за секторите здравеопазване (към който спадат яслите) и образование. От общия размер на бюджета на общината, който тази година е близо 38 милиона лева, за тези сектори се заделя половината - 18 милиона лева, каза Валентин Велчев. Уточнено бе, че само за детските градини държавната издръжка е в размер на малко над 4 милиона лева, а общината от местните приходи заделя малко над 500 хиляди лева.
11-те детски градини в Търговище се посещават от 1376, а 18-те забавачници в селата се грижат за 389 деца. За всички тях се грижат 280 души, от които половината са преподаватели, а останалите - помощен персонал.
Друго предложение на общинското ръководство е за промени в администрацията на детските градини. Главният експерт в отдел „Хуманитарни дейности" Анка Кушева представи данни за демографската ситуация в общината. В град Търговище от 2010 до 2013 година родените деца с адресна регистрация са намалявали от 440 до 337 годишно. По селата тенденцията е същата - раждаемостта намалява. Друг проблем, който довежда до намаляване на децата е миграцията. Г-жа Кушева даде пример със село Руец, където за последните четири години са били родени 75 деца, а тези, които посещават детската градина са 20. В Подгорица от 80 родени, 30 посещават градината. Намаляването на броя на децата води и до намаляване на делегираните средства за заплати. Така през 2016 година за първи път се отчита недостиг на фонда за заплати, каза Кушева. Това касае двете обединения по селата - Дралфа, където недостига е 31 000 лева, а в Търновца - почти 8 000 лева. „За да не бъдат закрити тези градини и да съществуват възможно най-дълго, предлагаме административната промяна, а именно съществуващите 4 обединения се закриват, като групите по селата преминават за управление към градини в града. Така се съкращават четирите директори, на които ще бъде предложена работа на други места. Така спестените средства ще покрият недостига", каза г-жа Кушева. „Със същата цел на следващата сесия на Общинския съвет ще предложим дофинансиране с 28 000 лева от резерва за обединенията в Дралфа и Търновца", допълни Валентин Велчев.
Попитахме и за ефективността на т.нар. Кухня майка. Експертът в отдел „Хуманитарни дейности" Косьо Костов ни отговори, че това е едно много добро решение, към което бил проявяван интерес и от съседни общини. „Нито една детска градина не може да си позволи това оборудване и технологии, ако е самостоятелно. Да не забравяме, че в кухнята-майка работят 14 души, както и специално назначени детски диетолог и детски технолог, които съобразява менюто на децата. В най-скоро време на сайта на общината ще могат да се видят новите менюта, с които ще се хранят децата", каза той.
Валентин Велчев допълни по темата, че общината вече е закупила три автомобила, с които се транспортира храната от кухнята до градините. Те и досега са били ползвани, но под наем. Автомобилите били оборудвани по всички изисквания, със средства на общината.