Д-р Красимир Мирев ще изнесе доклад в Брюксел
Д-р Красимир Мирев ще изнесе доклад в Брюксел / Диляна Стойчева
Кметът на община Търговище и председател на УС на НСОРБ д-р Красимир Мирев ще бъде докладчик по време на 73-та пленарна сесия на Комитета на регионите по проектостановището за „Черноморското взаимодействие – нова инициатива за регионално сътрудничество”. Пленарната сесия ще бъде проведена на 6 и 7 февруари в сградата на Европейския парламент в Брюксел, информираха от местната администрация.

В доклада на д-р Красимир Мирев е подчертана подкрепата на Комитета на регионите в процеса на присъединяване, европейската политика на добросъседство и стратегическото партньорство с Руската федерация. Поддържа се партньорството в зоната на Черно море върху модела на евро-средиземноморското сътрудничество. Със своята инициатива Комисията няма намерение да предлага нова черноморска стратегия, поради което документът е замислен като процес на доразвиване на главните насоки на ЕС за региона.

Що се отнася до околната среда, транспортът и морската политика, в проектостановището се обръща специално внимание на критичното екологично състояние в Черноморския регион, особено в делтата на р. Дунав и в другите природни резервати в зоната. Отбелязва се, че е необходимо да се задълбочи анализът на потенциалните опасности, особено вследствие на климатичните промени и произтичащите от тях възможни природни бедствия. Идентифицират се адекватни реакции в тази насока и се подкрепят проекти за трансгранично сътрудничество, които целят подобряване управлението при кризисни ситуации.

Инициативата приканва ЕК да подкрепи използването на възобновяеми енергийни източници, като енергия на вятъра и морските вълни, например.

Подкрепя се и създаването на „Черноморска идентичност” между всички, които са включени в различни морски дейности.

В сферата на културата е подчертана необходимостта да бъде съхранен изборът на многоезичието в разширена Европа. Да се подкрепят програми и проекти за междурегионално младежко сътрудничество.