Безработни отказват работа, твърдят от мебелна фирма в Търговище
Безработни отказват работа, твърдят от мебелна фирма в Търговище / netinfo
Високият процент на безработицата в Търговище е нереален. До такова заключение стигнаха днес представители на институции и фирми.

Темата на дискусията беше: „Ролята на местния бизнес при решаване проблемите на безработицата в общината”. Срещата бе в рамките на проект "Търговищенци създават комфорт в домовете". Той се реализира от фирма “Спринт-73”с финансовата подкрепа на ЕС, по Програма ФАР “Развитие на човешките ресурси и насърчаване на заетостта”.

Чрез проекта от мебелната фирма се стремят да разширят производството си, да увеличат броя на персонала, да закупят нова и по-модерна техника и да осигурят по-добри условията на труд и отдих за своите работници, стана ясно днес. Но се оказва трудно намирането на кандидати за работа. Фирмата търси съдействие от Бюрото по труда в Търговище за подбор на кадри, които да бъдат включени в обучение. Там са регистрирани над 1000 младежи до 29 г. От всички на интервю се явяват едва 12 и започват обучение. В хода на работата за кратко време се отказват и биват търсени нови.

В дискусията стана въпрос и за нивото на подготовка в местните професионални гимназии. В тази връзка представител на Областната администрация сподели, че съвместно с РИО правят проучване какви кадри са необходими на региона, за да могат да се концентрират усилия в подготовката им. Коментирано бе, че някои от специалностите в училищата вече са излишни и е много вероятно не след дълго да бъдат закрити.