Анализ на КАТ: Боаза - най-рисков пътен участък
Анализ на КАТ: Боаза - най-рисков пътен участък / DarikNews.bg, архив

Областната дирекция на МВР в Търговище разпространи анализ на пътния травматизъм през лятото, според станалите на територията на областта тежки пътни инциденти. Статистиката сочи, че през активния летен сезон (месеците юли, август и септември) тежките пътнотранспортни произшествия рязко нарастват. Основните причини за това са: управление на МПС с превишена скорост, неправилно изпреварване при наличие на насрещни превозни средства и навлизане в лентата за насрещно движение, отнемане на предимство, включително и на пешеходци, управление на МПС в нетрезво състояние, неправоспособност, неспазване на безопасна дистанция.

Сред основните предпоставки за тези тежки катастрофи са значително увеличената интензивност на движението по всички основни пътища от републиканската пътна мрежа и особено по тези към курортните райони, интензивното движение на двуколесни МПС, включително без регистрация и управлявани от непълнолетни и неправоспособни, управлението на мощни мотоциклети със значително превишаване на допустимата скорост, управлението на МПС от преуморени водачи, движението на каруци и селскостопански машини без светлини и сигнализация, неблагоприятното влияние на високите температури, водещо до сънливост и забавени реакции на водачите и други.

През летния сезон на изминалата 2012 г. на територията на област Търговище са регистрирани 9 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали четирима и са ранени други десет души. Това е чувствително намаление в сравнение с летния период на 2011 г., когато в Търговищка област са станали 22 тежки пътни инцидента, в които са загинали 7 и са ранени 26 души.

Като най-рисков за пътни инциденти се очертава преминаващият през областта първокласен път София-Варна и особено участъкът от него в прохода “Боаза”. Трябва да се има предвид, че през летните месеци потокът на МПС по този първокласен път значително се увеличава, предвид многото пътуващи за морето, както и връщащите се обратно оттам. И четиримата загинали през миналото лято в Търговищко са намерили смъртта си като водачи на МПС(трима - на леки автомобили, и един - на мотоциклет). За трите летни месеца на 2012 г. в прохода “Боаза” са загинали двама и са били ранени други двама.

С цел осъществяване на по-ефикасен контрол и превенция на пътните злополуки при влошаване на пътните и метеорологични условия в прохода от октомври 2012 г. на първокласен път I-4 в близост до кантона на Областно пътно управление е изграден и функционира контролно-пропускателен пункт на “Пътна полиция”. При дъжд, мъгла, падащи камъни и при поява на други природни фактори, създаващи предпоставки за увеличаване на пътната аварийност, екип от служители на сектора осъществява дежурство в споменатия участък, като контролира за спазване правилата за пътна безопасност, предоставя при нужда съвети на водачите на МПС, а при създадена необходимост и регулира движението на МПС.