8 акта са съставени на нарушители през забранения период за риболов
8 акта са съставени на нарушители през забранения период за риболов / netinfo

Само 8 акта за нарушения на забранителния сезон за риболовците са съставени от Териториално звено "Рибарство, аквакултури и контрол" - Шумен, съобщи за Дарик началникът му Божидар Стойков. По думите му, до момента няма влезли в сила наказателни постановления. Две от проверките през периода на забраната са били извършени съвместно със служители на полицията, защото са възниквали трудности при изискването на документи от нарушителите. Той обясни, че в нарушение са хванати любители риболовци, които не са се съобразили със забраната. „Нямаме случай на хванати бракониери, които да ловят риба с непозволени средства, като мрежи", каза още г-н Стойков. В сравнение с минали години се наблюдава намаление в броя на нарушителите по време на забраната, допълни още той.

В Шуменско са започнали и дейностите по Националната програма за зарибяване, съобщи още Божидар Стойков. Преди около месец във водите на язовир „Тича" са пуснати около 5 000 бройки толстолоб, предстои и през лятото да бъдат пуснати и шаран и бял амур. „С пускането на тези видове риба се цели и пречистването на водите на язовира, защото те имат ролята на естествен филтър", каза още Стойков. Средствата за това зарибяване се заделят от риболовните билети и от националния бюджет, обясни още той.

По думите му през тази година няма ад има увеличение на цената на риболовния билет, като този за 12 месеца струва 25 лв. „Има и опции за билети с продължителност 6 месеца, месец и седмица", каза още Стойков.

Активният риболовен сезон започва на 6 юни.