66% от шуменци недоволни от местните политици, оценяват кмета с добър 4,26
66% от шуменци недоволни от местните политици, оценяват кмета с добър 4,26 / netinfo

66% от шуменци се чувстват пренебрегнати от местните политици, сочат данните от социологическо проучване, поръчано от Гражданско сдружение „Видовден", обхващащо община Шумен и проведено в началото на месеца. Анкетата е обхванала над 400 души.

4,26 е оценката, която шуменци дават за работата на кмета Красимир Костов, общинският съвет е оценен с 3,78, а местната администрация с 3,87. Оценката за градоначалника се е повишила спрямо тази дадена в анкета през 2011 г. „Най-ниски оценки дават по-младите, а пенсионерите и хората в селата дават по-високи", поясни Гергана Томова, представител на социологическата агенция „Естат", провела проучването. По думите й, резултатите в Шумен, който е шестият град, изследван през тази година се различават от анкетите в другите населени места.

Според проучването 36% от жителите на Шумен смятат, че живота им се е подобрил след приемането на България в Европейския съюз, това е с 13% повече спрямо 2011 г. 70 на сто от анкетираните нямат намерение да се заселват в друг град или в чужбина.

Според проучването 81% от шуменци са гласували на последните избори, но около 80 на сто отговарят, че не искат да се кандидатират за избираема длъжност. Наблюдава се и сравнително нисък дял на гражданска активност - само 26% от участвалите в проучването твърдят, че биха се включили в някакъв проект - политически или неправителствен.

Като основни проблеми анкетираните посочват икономиката,инфраструктурата, бездомните животни и други. За спешни проблеми шуменци определят безработицата, ниските заплати и ниския стандарт на живот.