33 екипажа ще участват на 41-то рали Стари столици
33 екипажа ще участват на 41-то рали Стари столици / снимки: Дарик-Шумен

41-вото издание на рали „Стари столици" ще се проведе днес и утре. 33 екипажа са заявили участие до момента, 27 от тях са от класове N и А, които участват в класирането за шампионата. Първоначално тази година шуменското рали трябваше да се проведе през пролетта, но поради работата по проекта ИСПА и високите финансови изисквания за охрана от страна на полицията, стартът бе отложен за септември. "Сега организаторите и полицията са постигнали договорка за по-ниска сума, която е по силите на бюджета на ралито", обясни Савко Панайотов - директор на ралито.

„В Шумен ще пристигнат най-елитните ни състезатели, като миналогодишният победител Крум Дончев, Димитър Илиев, Ясен Попов и др.", каза още Савко Панайотов.  Шуменският клуб „Стари столици" ще бъде представен от пилотите Мартин Сурилов и Христо Атанасов, другият шуменец, който ще участва в клас „Хоби" е Рушен Ибрям.

33 екипажа ще участват на 41-то рали "Стари столици"
netinfo

Официалният старт на състезанието ще бъде даден в 17:00 ч. днес пред сградата на община Шумен, след което ще се проведе етапът „Детелината". Останалите 9 скоростни отсечки ще се проведат на 25 септември, а награждаването на победителите ще бъде от 17:00 ч. „Общата дължина на всички отсечки е 280 километра", уточни Панайотов. Сервизният авто-парк тази година ще бъде разположен по бул. „Симеон Велики" от Томбул Джамия до пресечката на ул. „Раковски".

Скоростните етапи ще бъдат затваряни за движение 70 минути преди преминаването на първия автомобил. „Етапът „Велики Преслав - Върбица" ще бъде затворен 90 минути преди преминаването на състезателите", добавиха организаторите.

На най-уязвимите места по трасето ще има полицейско присъствие, за опазването на реда по време на състезанието са ангажирани и служители на общинската фирма за охрана. Организаторите и полицаите призовават публиката към внимание и спазване на ограниченията и правилата за безопасност.