2,5 млн. лв. са задълженията на абонантите към ВиК-Шумен
2,5 млн. лв. са задълженията на абонантите към ВиК-Шумен / netinfo
Около 2,5 млн. лв. общо са задълженията на абонатите на "Водоснабдяване и Канализация" – Шумен към 22 октомври 2008 г. , каза в интервю за Дарик управителят на дружеството инж. Светлозар Дамянов. До момента заведените дела срещу частни абонати от областта са 1 294, а тези срещу обществени са 22. Големите длъжници, най-често фирми, дължат суми между 5 000 и 38 000 лв., а частните абонати - до около 500 лв.

Инж. Дамянов допълни, че в момента от дружеството са изпратили 1 730 предупредителни писма за евентуално прекъсване на водата и завеждане на дела срещу длъжници. През септември е било прекъснато водоподаването на 101 ползватели, а 397 длъжници, до които вече са били изпратени такива писма, са платили сметките си за вода.

През месеците септември и октомври с абонати на дружеството са били подписани 115 протоколи за разсрочено плащане на задълженията. Периода на разсрочването, който договаряме, зависи от това каква е дължимата сума, обясни управителят на ВиК.

Дело срещу даден длъжник се завежда, когато сумата по сметката му надхвърли 100 лв. и той не се разплати в продължение на 3 месеца.

Интервю с инж. Дамянов може да чуете в прикачения файл.