200 000 лв. отпуска държавата за археолозите в Плиска и В. Преслав
200 000 лв. отпуска държавата за археолозите в Плиска и В. Преслав / netinfo
200 000 лв. годишно се отпускат за археологически проучвания в старите столици Плиска и Велики Преслав, стана ясно в първия ден от Националната археологическа конференция, която стартира в Шумен днес. Парите не са достатъчни, въпреки че работата на терен не е скъпа са нужни средства, за да бъдат проучени добре терен и да бъдат пригодени за туристите, които ще идват тук. Шуменски регион е място, което ще участва в множество нови проекти, каза и.д. директор на Националния археологически институт с музей при БАН проф. Маргарита Ваклинова и допълни, че има идея старите ни столици да бъдат включи в основните маршрути на културния туризъм у нас.

Акцент в програмата на тазгодишната 47-ма конференция на археолозите ще е създаването на Асоциация на българските археолози. Това ще даде възможност на археолозите да изпълняват ангажиментите си по-дейно и интересите им да бъдат защитавани – каза доц. Павел Георгиев, ръководител на Филиала по археология в Шумен към БАН.

По време на форума ще бъде направен и преглед на най-значимите открития и проучвания, направени в Шуменско през последните няколко години – допълни той. Акцент при това ще бъде представянето на откритията в Плиска и В. Преслав като най-важните центрове на средновековната българска култура в областта. 

Доц. Георгиев съобщи, че от септември миналата година е започнало изграждането на археологическа база в Плиска. Той обясни, че години наред археолози не са работили на терени в НИАР "Мадара". Имаме желание и се надяваме, че в следващите години този пропуск, свързан с Мадара, ще бъде компенсиран – подчертаха организаторите на конференцията, която ще продължи до 29-ти май.