19-годишният Руси Димитров извади богоявленския кръст в Търговище
19-годишният Руси Димитров извади богоявленския кръст в Търговище / Борислав Курдов

За 23-та поредна година на Богоявление в Търговище бе спазена традицията православният кръст да бъде хвърлен във водата на градския фонтан. След като почти половин век ритуалът не бе изпълняван, той бе възобновен през 1991 година от ставрофорен иконом Славчо Проданов. Днес той, в съслужение със други свещеници от Търговище, отново отслужи тържествения водосвет.

Осем смелчаци скочиха в студените води на фонтана. Сред тях бе и доайенът в този ритуал Веселин Николов, който не пропуска година да се включи в надпреварата за кръста. След кратко боричкане, пръв до кръста стигна 19-годишният Руси Димитров. Той заяви, че скача във фонтана за втора година. „Надявам се победата днес да дари мен и всички търговищенци със здраве през цялата година", каза още той.

Фирми и граждани дариха за ритуала 1300 лева. С 1000 лева от тях отец Проданов откупи кръста от победителя, а на останалите смелчаци връчи по 40 лева. За първи път тази година празникът завърши с българско хоро, което участници в ритуала и публика изиграха на градския площад.