Запор от ледени блокове при Силистра може да доведе до преливане на Дунав
Запор от ледени блокове при Силистра може да доведе до преливане на Дунав / netinfo

Образувал се запор от ледени блокове при Силистра може да доведе до преливане на река Дунав, съобщи Валентин Иванов - ръководител на местното представителство на морската администрация.

Вчера в ранния следобед ледоходът при дунавския град е тръгнал. За 12 часа е затиснал закотвените на пристанището туристически кораби, отнесъл е понтоните, сгънал е мостовете, откъснал и отнесъл е по течението на река конвоите, които останаха блокирани срещу Силистра близо месец. Секциите две по две са изтласкани на 10-на километра по течението. Катер на Гранична полиция е успял да се прехвърли близо до румънския бряг, където се е спасил от отнасяне.

Със 197 см се е повишило нивото на Дунав за денонощие и сега е 634 см, а критичното ниво при Силистра е 777 см. Тази сутрин около 6.00 часа ледоходът е спрял. Но натрошените ледени късове са образували запор, който може да доведе до преливане на реката.

Днес се очаква да пристигнат специалисти от Пристанищен комплекс – Русе, които са стопани на пристанището в Силистра.
Засега нивото на река Дунав се наблюдава на 3 часа, съобщиха от АППД. От службата „Пожарна безопасност и защита на населението” припомниха, че общините имат аварийни планове за действие при наводнения, които включват наблюдение на критичните участъци на дигите и надграждане при необходимост.