Започват контролирани взривове на „ледената тапа” по Дунав от румънска страна
Започват контролирани взривове на „ледената тапа” по Дунав от румънска страна / Дарик радио - Силистра

Днес до обед ще започнат контролирани взривове на ледения запор, който се е образувал в румънския участък на река Дунав. Това съобщи кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов, позовавайки се на информация от кмета на Кълъраш Николае Драгу.

От вчера насам са водени поредица от разговори. Последният е от тази сутрин, в който Драгу е уведомил силистренския градоначалник за предстоящите действия. Контролираните взривове ще се извършат от румънски военизирани части на около 40 км по течението на Дунав, недалеч от град Черна вода.

Нивото на река Дунав при Силистра продължава да се покачва. Към този час то е 649 см - с 15 см повече от вчера. През нощта ледоходът се е раздвижил за 2 часа и е спрял. Сега отново е тръгнал, съобщиха от местното представителство на Морска администрация.

В района на Айдемирската низина нивото на водата леко е спаднало, показват наблюденията на денонощните дежурни групи. Снощи е завършило възстановяването на 10-метров разрушен участък от дигата Сребърна - Айдемир с чували, напълнени с пясък.