Започва реализация на три големи проекта в средното образование
Започва реализация на три големи проекта в средното образование / Дарик Русе, архив

Министерството на образованието започна реализацията на три проекта, които обхващат всички училища в системата на средното образование, съобщи за Дарик началникът на Инспектората по образование Димитър Райнов.

Единият от тях - „УСПЕХ”, е насочен към оползотворяване свободното време на учениците в извънкласни форми. Той ще се изпълнява в 47 училища в областта, сформирани са 520 групи по интереси, в които са записани 6000 деца, или 30% от всички ученици в тези училища. Клубовете са в различни направления и сфери, като например Здравно образование, Предприемачество, Туризъм.

Другият проект обхваща само средищните училища и целта му е подобряване качеството на образование. По него се предвижда въвеждане на целодневно обучение до 8 клас и осигуряване на хранене за всички деца, а не само за пътуващите от други населени места, било чрез кетъринг или чрез столове. Ще бъдат закупени допълнителни учебни пособия, материали и книги, допълни Райнов.

Третият проект е за ученически и студентски практики, насочен най-вече към младежите в професионалните гиназии. Идеята е те да преминат практика във фирми през лятото, като е предвидено заплащане за учениците и за преподавателите им, както и за наставници от фирмата.