Във всички варненски храмове утре ще се молят за свободата на капитан Собаджиев
Във всички варненски храмове утре ще се молят за свободата на капитан Собаджиев / Дарик Русе, архив

Специални молитви и прошения за излизане на свобода на капитан Светлозар Собаджиев ще бъдат отправени във всички храмове на Варна на утрешния голям християнски празник Св. Успение Богородично, съобщава сайтът Maritime.bg. С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски Митрополит Кирил, на празника, който е и ден на Варна, молитви ще се отправят в катедралния храм-паметник на Освобождението и във всички храмове на епархията.

Капитан Светлозар Собаджиев се намира в затвор в Панама повече от една година без разпит, съд и присъда. Църквата на всяка литургия се моли за затворниците и пленените, но има предвидени допълнителни молитви и възгласи за особено трудни ситуации, каквато всъщност е с капитан Собаджиев.

Преди около седмица представител на групата в България, която работи по казуса със задържания български капитан връчи на посланика на САЩ у нас Джеймс Уорлик информация по случая. Maritime.bg припомня, че главните виновници за наличието на кокаин на борда на кораба, бяха заловени при съвместна операция на ВМС на Колумбия и служби на щатите. Тримата босове на престъпната групировка бяха заловени още през месец март т.г.

Заловените организатори на наркоканала и босове на групата ще бъдат съдени от съд във Флорида (САЩ). Според българските колеги на капитана, посланикът може моментално да информира властите в САЩ, които да извършат необходимите действия за установяване съпричасността на капитана – неговата невинност.

Междувременно, след като в килията на българския капитан влязоха змия и скорпион, последно той изпрати от затвора снимка, представяща нечовешките условия на живот. Водата, която гражданинът на Република България, трябва да пие видимо е мътна, а по думите на капитана – „направо кална“.