Войнишко българско гробище в Румъния се руши
Войнишко българско гробище в Румъния се руши / снимки:Ивайло Ангелов

Представители на фондация „Бъдеще 2008”-Силистра се завърнаха от поредното си посещение при българската общност в Румъния, съобщи председателят й Ивайло Ангелов. Ето какво разказва той в писмо до Дарик Русе : “Този път бяхме при българската общност в Северна Добруджа .Там направихме голямо дарение, включващо разнообразни материали. Сред тях бяха специални румъно-български разговорници за по-лесно усвояване на българския език от местните българи, както и дискове-самоучители по български народни хора, туристически карти на България, български знаменца, дискове "Това е България" от Агенцията за българи в чужбина, книги, както и пано със символите на България.

Там бяхме посрещнати от заместник кметицата на село Лунка /област Тулча /-г-жа Виорика Дончу, с която обсъдихме бъдещи общи мероприятия с цел опазването и съхраняването на българщината в това село в Северна Добруджа. Освен това село посетихме и село Кавгаджия -отново в област Тулча, където се срещнахме с тамошните по-малобройни българи и им раздадохме същите материали.

Останалата част от престоя ни в Северна Добруджа беше свързана с посещението на места, където се пазят български исторически паметници. Едно от тези места беше село Аджигьол /област Тулча /, където посетихме войнишкото българско гробище. За съжаление то се руши и е в окаяно състояние и бих използвал трибуната на вашето радио, за да апелирам за намеса на отговорните български институции, за да може този много важен исторически паметник да бъде укрепен и съхранен. Ако в скоро време не се реагира, сме на мнение, че този паметник е много вероятно да рухне и да се разруши.

Освен него успяхме да открием важни надгробни надписи на български език на български възрожденци в българската черква "Свети Георги "в град Тулча. Тези надписи бяха намерени от нас и почистени, за да могат тези които искат да ги видят и прочетат. одобен надгробен надпис открихме и в гробището на град Бабадаг /област Тулча/. Посетихме също и малко известната за българската общественост крепост от българско време до село Енисала /област Тулча /. „