Стартира дарителска sms-кампания в подкрепа на капитан Светлозар Собаджиев
Стартира дарителска sms-кампания в подкрепа на капитан Светлозар Собаджиев / netinfo

 

Кампания за набиране на средства за правна помощ на капитан Светлозар Собаджиев, чрез дарения със SMS съобщения, стартира Българска асоциация на морските капитани.

SMS съобщенията се изпращат на кратък номер 17 777 със съдържание DMS SOBY, на цена 1,20 лв. с ДДС.

Капитан Светлозар Собаджиев беше задържан в Панама преди повече от година и половина. На борда на кораб МААС ТРЕЙДЪР бяха открити около 150 кг. наркотици. Той лежи в нечовешки условия в предварителния арест на затвора „Ла Хоя“.

Българският капитан е принуден да плаща за всичко – за храна, легло, за връзка с близките си и своите адвокати.

Обръщение на Българската асоциация на морските капитани:

„Скъпи колеги и приятели,

Нашият колега капитан Собаджиев е все още в затвора в Панама. Все още не му е предявено обвинение. Той е изоставен от своя работодател и е измамен от местен адвокат в Панама. Роднините му следвайки съвета на Американската асоциация на морските капитани (Council of American Master Mariners) с помощта на Българската асоциация на морските капитани нае американския адвокат Питър Д. Улф да организира защитата му в съда. Българската асоциация на морските капитани организира пресконференция на 28 март 2012 г. за да обърне внимание на българското общество че капитан Собаджиев е в беда и адвокатите му, въпреки че са бивши морски специалисти (г-н Улф е бивш офицер от бреговата охрана на САЩ, а капитан Гартнер е бивш морски капитан), изискват значителни финанси за да организират подходящата правна защита. Много телевизионни и радиостанции, както и печатни издания присъстваха на пресконференцията и подкрепиха каузата на капитан Собаджиев. Негови колеги споделиха за високия професионализъм на Соби, честността и добротата му, както и някои случки, които те са имали при съвместните си плавания с него.“

Набирането на средства за правната защита на капитан Собаджиев може да става и по банков път. Банковите детайли на сметка са:

ДСК ЕАД, Варна

BIC: STSABGSF

IBAN: BG40STSA93000005872235

Българска асоциация на морските капитани

Maritime.bg – България