Сигналът за купуване на гласове не е потвърден
Сигналът за купуване на гласове не е потвърден / netinfo
Не се е потвърдил сигналът за купуване на гласове в квартал “Родина”, съобщават от полицията. Втори сигнал за купуване на гласове в кв. “Чародейка” е подал анонимен гражданин. Той е съобщил, че във вход на блок е забелязал струпване на хора, за които предполага, че чакат да им се плати за гласуване. Изпратените на място полицейски служители не са установили хора на посочения адрес. При два случая е искано съдействие от служителите на МВР, охраняващи СИК.

30-годишен мъж се съветвал по мобилния си телефон в стаята за гласуване за кого да даде гласа си. Председателката на комисията в читалище “Захари Стоянов” се опитала да накара русенеца да прекрати разговора и да напусне секцията. Гражданинът е отказал да се съобрази с разпореждането й, след което е поискано съдействие от полицейския служител, охраняващ СИК. Полицаят е разяснил на гражданина, че има право да упражни правото си на глас, но го помолил да не води разговори докато гласува. Телефонният апарат не е имал камера.

Застъпник в СИК, намираща се в сградата на пенсионерския клуб в гр. Две могили, е уведомил председателя на комисията, че е забелязал пред секцията спрян автомобил, а водачът му обяснявал на превозвани от него пътници за кого и как да гласуват. Председателят на СИК е поискал официално съдействие от полицейския служител, извършващ охрана, за установяване на самоличността на водача. Членовете на комисията са иззели бюлетини от автомобила. Предприети са действия според компетенциите на избирателните комисии.

Спокойно протича изборния ден в Русенска област. Не са регистрирани груби нарушения на обществения ред и тежки криминални престъпления, които биха могли да се отразят на нормалния ход на изборите и избирателната активност на гражданите.