Що е то ерготерапия и има ли почва у нас?
Що е то ерготерапия и има ли почва у нас? / снимка:АБЕТ
Що е то ерготерапия и има ли почва у нас?
75982
Що е то ерготерапия и има ли почва у нас?
  • Що е то ерготерапия и има ли почва у нас?

Неотдавна в Русенския университет бе отбелязан Световният ден на ерготерапията. Тази все още не много известна специалност добива все по-широка популярност, а Русенският университет е единственият в страната, в който тя се изучава в чистия си вид. Миналата година в Русе, към Асоциацията на българските ерготерапевти бе разкрит Център за социална рехабилитация и интеграция на деца и семейства. В него работи мултидисциплинарен екип от кинезитерапевт, ерготерапевт, логопед.

Ерготерапията осигурява възможност за максимална степен на самостоятелност и независимост на лица с физически, умствени и емоционални отклонения чрез развиване, възстановяване, поддържане или промяна в ежедневните им умения за самообслужване и трудова дейност. Освен това ерготерапевтите спомагат за компенсирането на трайно увредени функции чрез адаптиране на домашната, училищна и работна среда. Основна цел на ерготерапевтичната интервенция е да осигури пълно и активно участие на хората с увреждания в обществения живот и да подобри качеството на техния живот. Отличителна особеност на ерготерапията е холистичният подход към клиента, който е поставен в центъра на терапевтичния процес.

Повече за ерготерапията и за нейната приложимост чуйте от интервюто с д-р Лилия Тодорова-преподавател по ерготерапия в Русенския университет.