Русенският художник Славейко Петров на световно по корабомоделизъм
Русенският художник Славейко Петров на световно по корабомоделизъм / netinfo
Русенският художник Славейко Петров за пореден път ще представлява България на световно първенство по корабомоделизъм. Петров и съотборникът му Красимир Ангелов, спечелиха златните медали на квалификацията от държавното първенство корабни модели клас С в Каварна от 7 до 10 август. При юношите сребърен медал в клас C6B спечели Живко Петров.

В клас С6Б конструктори Славейко Петров взе златен медал с модела на самолетоносача "Ентърпрайз", а Красимир Ангелов бе отличен за кораба си “Боевой”. Така двата модела ще представят страната ни на световното първенство в Чехия в град Яблонец от 20 до 27 август.

„Ентърпрайз” е модел на едноименния първи щатски атомен самолетоносач, строен през 1961 година, който все още е на вода и е най-големият боен съд, строен в света с тонаж над 80 000 тона. Корабът е изработен за четири месеца, съдържа над 700 детайла и е най-големия в кариерата на Петров досега. Той е дълъг 105 см, при мащаб 1:350. Сложността на изработката му е изключителна, надстройката изобилства с детайли. На палубата му има 40 самолета, влекачи.

През май тази година Славейко Петров взе поредното си злато на републиканско по корабомоделизъм в Пазарджик, отново заедно с Красимир Ангелов. Преди година русенецът взе нови два бронзови медала на Европейското първенство по корабомоделизъм клас С в Каварна. Така Петров има вече осем бронзови медала от последните две световни и три европейски първенства.