Русенската библиотека участва в общонационална нощ на библиотеките в Румъния
Русенската библиотека участва в общонационална нощ на библиотеките в Румъния / netinfo

Изложба на екслибриси от графичната колекция на библиотека „Любен Каравелов” беша открита в Окръжна библиотека “Йон Бассарабеску” в Гюргево. Тя е част от инициативите, с които се отбелязва за първи път общонационалната нощ на библиотеките в Румъния.

В експозицията са показани 143 екслибриса на 86 творци от 24 държави, участници в VІІ-я Международен екслибрис конкурс “Дунав – реката на Европа”, организиран от Русенската библиотека през тази година. Гости на събитието бяха директорът на РБ „Любен Каравелов” Румян Ганчев и Силва Василева – зам.-директор на библиотеката. Специален гост на вечерта бе и председателят на Окръжен съвет в Гюргево Думитру Беяну. Присъстваха много  журналисти, историци, писатели и гюргевчани.

Посетителите на изложбата ще могат да видят и творбата на канадския художник от румънски произход Константин Маринеску, която стана символ на тазгодишното издание на конкурса „Дунав - реката на Европа”. Картината изобразява река, по която вместо мостове, има книги, и символизира духовната връзка между народите, живеещи по брега на река Дунав.

Инициативата се реализира със съдействието на Асоциация “Еврорегион Данубиус”, с чиято подкрепа, по повод различни събития, през 2010 и 2011 г. бяха организирани поредица от изложби в Русе, Гюргево и Букурещ. Партньори на библиотеката при реализирането им бяха Окръжна библиотека “Йон Бассарабеску” и Окръжен музей “Теохари Антонеску” в Гюргево, Столична библиотека “Михай Садовяну” - Букурещ,  Музея за история на Букурещ  и Българското посолство в Румъния.