Русе е готов да приеме Агенция  „Митници“
Русе е готов да приеме Агенция „Митници“ / DarikNews

Близо 11 300 жители на града са подкрепили с подписите си централното звено на агенцията да бъде преместено в Русе.

„Преместването на държавни структури в нашия град означава повече работни места, по-ниска безработица сред младите и образовани хора и по-висок стандарт за жителите на региона“, се казва в мотивите на подписката, изпратени до Министерски съвет и Министерството на финансите.

Същевременно проучване на Русенския университет „Ангел Кънчев“,  проведено през май, показва, че 91.2% от гражданите на Русе подкрепят предложението градът да приеме Агенция „Митници“.

Общината и областната управа също застават категорично зад инициативата. „Имаме готовност да осигурим всичко необходимо, за да може преместването  да бъде максимално леко. Служителите на Агенция „Митници“  са добре дошли в Русе“, категорични са от управата на града.

Междувременно стана ясно, че най-вероятно Агенция "Митници" ще бъде нстанена в сграда от Бизнес парка до МОЛ Русе. В интервю по БНР шефът на митниците Ваньо Танов заяви, че митничарите ще бъдат настанени в сграда от клас А, която е изградена по всички европейски стандарти.

Собственикът на фирма "Ирис"-инвеститор на модерния парк Богомил Димитров потвърди пред в. Бряг, че е направил предложение към Агенция Митници за предоставяне на необходимите площи. От Агенцията са му предложили замяна със сграда в столицата. Все още обаче,  не еясно дали ще се стигне до договорка.