Регионален печат във вторник
Регионален печат във вторник / netinfo

„Градска железница може да отпуши трафика в Русе”. Това е водещата тема от първа страница на „Утро”. Идеята, която педвижда превоз на повече от 1500 русенци до работните им места и обратно с мотрисни композиции, с по три и четири вагона, от Централна гара до Източната промишлена зона, бе представена от „Булмаркет ДМ” ООД на вчерашното заседание на консултативния съвет за транспортно обслужване на населението. Целта е да се облекчи автотрафикът в града, заявява директорът на дирекция „Логистика” във фирмата Димитър Боев. Проектът предвижда обособяване на гари на прелеза до Кооперативния пазар, на моста над бул. „Липник”, Товарна гара, Гара разпределителна, Пристанище-изток, Свободна зона и до „Монтюпе”. Мотрисите ще се движат от 8 до 17:30 часа.

„Свинският грип вдигна на крак ветеринарите”, четем на втора. Екстремни мерки за недопускане на опасния свински грип в региона предприеха от вчера служителите в Районната ветеринарно-медицинска служба. Ветеринарите започнаха контрол на здравословното състояние на прасетата в свинекомплексите и на хората работещи в тях. При най-малкото отклонение в клиничната картина животновъдите трябва да уведомят докторите по места, за да се направят необходимите изследвания. Същоот се отнася и за частните стопани, които отглеждат прасета в дворовете си.

Нещо любопитно и от страница четвърта на „Утро”. „Съдът отмени порицанието на шефа на КАТ Маринов”. Според магистратите заповедта на Първанов е неправомерна. За какво всъщност става въпрос. Русенският административен съд отмени дисциплинарното наказание „порицание” за 8 месеца, което директорът на областната полиция Светослав Първанов наложи на подопечния си шеф на „Пътна Полиция” Йордан Маринов. Маринов бе наказан през февруари тази година. Цялата драма тръгна от проверка на столичанин с БМВ, извършена в края на декември. Двама полицаи установили, че шофьорът кара без включени фарове, а освен това не предоставил и полица за „Гражданска отговорност”. Проверяващите съставили акт и взели книжката на шофьора, като го поканили да се яви в полицията. Той обаче не отишъл веднага. Маринов разпоредил да му се издаде заповед за принудителна мярка и да се изпрати в София. Няколко дни по-късно софиянецът се явил в КАТ-Русе и представил застраховката, но книжката му не била върната, защото била пратена в столицата. Тогава водачът подал жалба. Първанов наказал Маринов, защото не издал своевременно заповед за принудителна административна мярка на софиянеца и не му върнал свидетелството за управление.

Градски влак ще вози пътници до КТМ и Индустриалния парк. Това е водещото заглавие на вестник “Бряг”. Тренът ще има 10 спирки с високи платформи, дължината на маршрута ще е 20 км, времето за пътуване – до 30 мин. Над 1200 русенци дневно ще могат да пътуват с жп мотриси до работните си места в Индустриалния парк и до фирмите в бившия КТМ.

4 години затвор за отличник по математика, хванат със сак дрога
Крум Д. любезно поканил полицаите на обиск вкъщи след задържането му на автогарата. Освен ефективната присъда, която ще трябва да изтърпи при първоначален строг режим, Крум ще трябва да плати и глоба от 10 000 лв.

7000 ученици от 4, 5 и 6 клас полагат изпити за външно оценяване. Ако бележката е ниска, няма да бъде вземана под внимание, успокояват от инспектората.

Отново проучват закуските, на места са заменени с плод. Има положителна промяна в начина на хранене на децата до четвърти клас в русенски училища, които получават безплатни закуски в междучасието, стана ясно след проучването на РИОКОЗ за качеството им.

ВМРО номинира млад русенски юрист за Европарламента. 27-годишният юрист Асен Даскалов е русенецът, номиниран за листата на ВМРО за евродепутати.