Регионален печат във вторник
Регионален печат във вторник / netinfo

„Корабната се разбуни заради забавени от Коледа заплати”. Това е водещото заглавие на „Утро”. Както разбрахте и от новините на Русенския Дарик следобед вчера, работници от Русенска корабостроителница са протестирали за кратко вчера сутринта, заради неизплатени декемврийски заплати. Служителите на предприятието от цех 120 са се срещнали с ръководството и въпросът вече е решен, каза за Дарик председателят на синдиката на КНСБ във фирмата Христо Йорданов.Изпълнителният директор Игнат Трайков е обяснил на работниците, че забавянето се дължи на финансовата криза, и че до сряда парите ще бъдат преведени. В Русенска корабостроителница работят около 600 човека.

„Русенските салами и сирене били без вредни примеси”, четем още на първа. Предлаганите в Русе млечни и месни продукти са без вредни съставки, сочат данни от завършилите миналата седмица проверки на ветеринарите. По думите на директора на Районната ветеринарно-медицинска служба д-р Владимир Хвърчилков от направените 110 инспекции на хранителни магазини са съставени само три акта за административни нарушения. Около 300 магазини, супери и хипермаркети вече са обособили отделни щандове за предлагане на сирена с растителна мазнина.

И още нещо интересно от челото на „Утро”. „Окончателно решение до месец по случая „Цецо Гербера”. До месец Върховният касационен съд ще каже дали ще възобнови процеса срещу Цветан Стефанов, баща му Недю Иванов и бинесмена от Бургас Никола Куртев. Тримата заедно с още двама съратници имат присъди за участие в шпрестъпна схема с горива. Гербера получи 4 години затвор, а баща му мина условно. Синът излезе в нелегалност, за да избегне затвора и е обявен за издирване. Единственият начи присъдата му да бъде изпълнена е ВКС да възобнови процеса, ако намери основание.

„Парите за „Дунавска коприна” вървели по лична банкова сметка”. Това е нещо любопитно и от вътрешните страници на вестника. Твърде странен начин за разплащане са практикували във фирмата повече от година. Парите от наематели и други партньори са били превеждани по лична банкова сметка на една от служителките във фирмата-вероятно за да се избегнат наложени запори заради неплатени задължения. След постъпването на средствата служителката ги е теглила и ги е предавала в касата на предприятието. Подробности четете на трета.

Пари на “Дунавска коприна” минавали през лична банкова сметка на касиерка, заради запор. Това е водещото заглавие на вестник “Бряг”. Внасяла съм свои средства, за да има за заплати на персонала, заяви в съдебната зала бившата директорка Милка Димитрова. С разпит на свидетели вчера започна процесът срещу бившата директорка на “Дунавска коприна” Милка Димитрова.

Вземат спешни мерки срещу птичи грип. Инфлуенца покоси домашни птици в румънската област Тулча. Директорът на РВМС в Русе доц. д-р Владимир Хвърчилков разпореди засилени мерки за недопускане появата на птичи грип в региона.

Не е оправдано да се дават 600 000 лева за 1000 деца. “Виждам какво прави Общинският младежки дом, за който даваме 170 000 лева, но не виждам какво прави Центърът за изкуство и култура”. Това коментира председателката на Комисията по култура към ОбС. “Ако участвате достатъчно активно в културния живот на Русе, ще знаете, че съставите на Общинския детски център за изкуство и култура участват във всички общоградски тържества безплатно, ходят и по малките населени места”, контрира главният финансист на общината Бонка Бойчева.
 
Изобилие от мартеници заля центъра на Русе. От 11 до 41 лева стигна на петъчния търг наемът за ден на къщичките пред Съда. Подаръците за Баба Марта вървят от 60 стотинки до над 10 лева. Пет дни преди настъпването на празника Баба Марта, в центъра на Русе може да се види богат и разнообразен пазар на мартеници.

Джипита поемат 2200 болни с прекаран инсулт. Семейният доктор вече ще се грижи и за хора, прекарали инфаркт, със стенокардия и високо кръвно, с понижена функция на щитовидната жлеза, както и с усложнени случаи на диабет втори тип

Цената на имотите в Русе продължава да пада. Наемите запазват равнищата си, най-слабо засегнати от кризата засега са търговските площи. Чувствително намаление на цените на жилищата регистрират агенциите за недвижими имоти в Русе.