Регионален печат в понеделник
Регионален печат в понеделник / netinfo

„Забраниха на Епщайн да си ползва къщата”. Това е водещото заглавие от първа страница на встник „Утро” днес. Шефът на Регионалната дирекция за независим контрол в Русе е издал заповед, с която забранява на Виктор Епщайн да ползва закупената от неговата фирма „Вулкан ВС” къща на „Княжевска” 37. Разпоредено е още да бъдат спрени токът и водата към сградата. Заповедта е потвърдена и от Русенския Административен съд. Сградата се намира на пъпа на града и е обявена за архитектурен паметник. След пожар през 1990, красивата сграда била само руини. Епщайн, чрез фирмата си, купува част от нея през 2005 г. и започва ремонт. При проверка на Районната дирекция за национален строителен контрол става ясно, че общинският съветник започва да я ползва без разршение на строителната инспекция. Според експертите на дирекцията без този документ строителен обект не може да бъде населен след основен ремонт като този, който му е направен, затова е издадена заповед за забрана за ползване на къщата.

„Пребитият пред дискотека почина, охранителните камери не записали нищо”, четем още на първа. Разследване за зверство с противоречива квалификация  „неумишлено убийство, настъпило вследствие на умишлено причинена телесна повреда” тече за смъртта на 48-годишния Димитър Пухлев. Мъжът, който прекара седмица в кома в болницата, е издъхнал на 8 май вечерта, съобщиха от полицията. Пухлев пострада в нощта срещу 2 май пред дискотека „Момо” (бившата „Париж”) при побой и последвало падане по стълбите пред заведението. Полицията твърди, че е установила всички участници в инцидента, както и свидетелите на сбиването, но не е събрала достатъчно данни за конкретна вина, която да е довела до трагичния финал. Тъй като от обърканите обяснения на свидетелите и участниците на дискотечния сблъсък не става ясно дали жертвата е паднала сама по стълбите, или някой го е блъснал, полицията е потърсила записи от охранителните камери на „Момо”. Според мълвата обаче техниката се оказала извън строя.

Нещо любопитно и от вътрешните страници. „Ветово пак вади на търг скандален терен в Бъзън”. Общината продава и училището на селото, ще го пусне към Русе „обезкостено”. Община Ветово извади за пореден път за публична продан скандалния терен от около 89 декара край Бъзън на пътя Русе-Варна. През януари, дни преди продажбата на имота, гръмна скандала с подкупа на кмета Рейхан Хабил. И сега първоначалната цена, обявена за предстоящата на 1 юни продажба е 497 028 лв. Преди повече от година селото с референдум реши да се махне от община Ветово и да дойде към Русе. Процедурата предстои. Докато селото е във Ветовска община обаче, парите от всяка продажба ще влязат в нейната хазна, а не в тази на Русе. Вероятно с този факт има връзка и насрочената пак за първи юни продажба на още два обекта в Бъзън – училището и една работилница.

И без нов закон, ще въведем наказания за учениците. Думи на просветния министър Даниел Вълчев, цитиран на първа страница на “Бряг”. Затлачването на нормативите ще забави външното оценяване и кариерното развитие на учителите. Това коментира министърът при посещението в събота в Русе.

64 години след войната откриха в Русе гроба на 25-годишен руски сержант. Това е друго заглавие от вестника. Ветеран, живеещ в България, получи лично писмо от президента Дмитрий Медведев и пакет с бойна войнишка дажба - сельодка, 100 грама черен хляб и 100 грама водка по повод Деня на победата – 9 май.


Почина 48-годишен русенец, пребит на 2 май пред клуб „Момо”, пише “Бряг”. Причина за смъртта е черепно-мозъчна травма, показва аутопсията на тялото. Мъжът беше намерен в безпомощно състояние пред русенския клуб преди седмица. В нощта срещу събота в полицията постъпил сигнал за сбиване пред заведението. Когато униформените пристигнали открили лежащ на земята мъж, а друг придържал главата му. Полицията работи и по версията убийство.


Пловдивчанин отвя фаворитите на пистовия шампионат в Русе”. Николай Паунов бе най-бърз в „расовия” клас на пистовия шампионат по авмобилизъм, който се проведе на пътен възел „Христо Ботев” през уикенда.
Автомобилното шоу завърши без нито една победа за русенските пилоти.