Регионален печат в петък
Регионален печат в петък / netinfo

„Осъдиха съдия за присвояване”. Това е водещото заглавие от първа страница на вестник „Утро”. Според обвинението отстраненият председател на Беленския  районен съд Росен Тодоров е ощетил бюджета на Темида. Скандалът гръмна в края на 2007 година, когато за първи кабинетът му бе запечатан и той бе отстранен от поста си. През май 2008 той бе уволнен дисциплинарно за „неизпълнение на служебните си задължения и нарушаване правилата на професионалната етика.

„Компютрите на Е. Он. пак изнервиха русенци”, четем още на първа. Цял ден вчера голяма част от касите на дружеството не работеха заради срив на софтуера, а на други места за плащане се чакаше по десет минути. От Е. Он обясняват лаконично, че смущенията се дължат на технически проблеми в комуникационната инфраструктура и работят за отстраняването. От компанията не уточнили дали този проблем, който се появява не за първи път, ще бъде цялостно решен.

Падащите цени на имотите е също тема, която намира място на водещата страница на „Утро”. Жилищата в Русе поевтиняха с 18,8 на сто за трите месеца от началото на годината, показват обявените вчера данни от Националния статистически институт. Според статистиците, към 31 март жилищата в Русе излизат с цена 615 евро за квадратен метър. Брокери обаче споделят, че данните на националната статистика закъсняват и в момента сделки се сключват дори на цена от 400 евро за квадрат.

Нещо интересно и от вътрешните страници. На втора страница четем „Шантажират сина на бивш кмет с отвличане и убийство”. Синът на бившия кмет на Сеново е бил изнудван от трима разградчани да извърши престъпление. Заради отказа си да се замеси в незаконна дейност 27-годишния мъж е бил заплашван с отвличане и убийство. Синът на бившия кмет сметнл заплахите за сериозни и се обърнал за помощ към полицията. Русенските полицаи са заловили изнудваите.

Шофьор-убиец ограбил магазин с маска и пистолет. Това е водещото заглавие на „Бряг”. 19-годишен русенец се оказал нападателят, който с маска и пистолет ограби магазинерка в понеделник. След задържането му полицаите установили, че това е неправоспособният водач, предизвикал през юни миналата година тежка катастрофа, при която загина 13-годишно момиче. През ноември 2006-та 16-годишният тогава бандит избяга от Следствения арест в Русе, като изби решетка на прозорец и се спусна от третия етаж по въже от завивки.

46 жени-жертви на домашно насилие, освидетелствани за три месеца, пише на втора. Те са на възраст от 19 до 68 години, сочат данните на съдебните медици в Русе. Само 13 от тях са потърсили правата си в съда. Сред освидетелстваните след побой у дома са и две деца, които са били доведени в русенската болница от социалните служби.

Села масово остават без джипита, е заглавие от трета страница. В някои от периферните райони на Русенска област един личен доктор „покрива” по 6 кметства. Има и случаи на доброволци по принуда, които поемат без пари съседни практики, за да не останат хората съвсем без медицински грижи.

4-членно семейство изненадващо получи 500 лева сметка за вода миналия месец, научаваме от четвърта. Досега сме харчили до 6 кубика, как изведнъж станаха 286, диви се стопанката, за която се задава тежък спор с фирмата има ли теч и изправен ли е водомерът.