Позиция на депутатите от БСП относно Спортната зала
Позиция на депутатите от БСП относно Спортната зала / Дарик Русе, архив

Изявление на народните представители от парламентарната група на Коалиция за България от 19-ти МИР

Относно : изказване на кмета на Община Русе Пламен Стоилов по повод писмо-отговор на финансовия министър Петър Чобанов за отпускане на 9 млн. лв. за финансиране на закупуването на подземните паркинги и доизграждането на Спортната зала в Русе.

Силно сме изненадани от публикациите в медиите, където кметът Пламен Стоилов коментира писмото - отговор на финансовия министър Петър Чобанов относно подкрепата на всички депутати за отпускане на въпросните средства.

Кметът Стоилов съобщава, че Община Русе няма да получи от правителството обещаните средства за целево финансиране от държавата на завършването на Спортната зала. За това решение  той е бил информиран с писмо от министъра на финансите Петър Чобанов, адресирано до него и русенските депутати.

Според текста в писмото, въпреки че сумата, предназначена за откупуване на гаражите,  е заложена в бюджет 2013, отпускането й не е възможно, твърди пред медиите Стоилов. 
В разсъжденията г-н кметът  отива още по- далеч, като коментира, че искането  не било разбрано правилно и че решението на финансовото министерство е лично насочено към Русе.

Въпросното писмо е изпратено до всичките подписали го – 8-те русенски депутати, областния управител и кмета Пламен Стоилов.

Нашата позиция е, че :
Никой никъде категорично не е заявявал, че въпросните пари няма да бъдат отпуснати. Въпросът е на дневен ред и се прави всичко възможно да се заложат и отпуснат тези средства.

На 15 юли по време на инициираната от кмета среща той обяви, че „интересите на Русе са надпартийни“. Срещата бе организирана по негова инициатива и на нея присъстваха народните представители  Пламен Нунев, Светлана Ангелова, Таню Киряков, Добрин Данев и Екатерина Заякова от 19-ти МИР. Пред участниците и медиите  Стоилов заяви:
„За мен е чест, че провеждаме тази среща, чиято единствена цел е обединяване усилията на народните представители, областния управител и Общинската администрация за реализацията на важни за Русе проекти“.

След тази изразена позиция не прави чест на г-н кмета, а и на депутатите от ГЕРБ в лицето на г-н Пламен Нунев, да търсят отношение, каквото и да било, на новото правителство към Русе и към неговите проекти. Защото ако господата Бойко Борисов  и Симеон Дянков си бяха изпълнили обещанията, сега този въпрос нямаше да стои пред Общината, пред инвеститора и пред русенци. Преди две години премиерът Борисов обеща държавата да се включи в изграждането на спортната зала в Русе по време на посещението си в нашия град и огледа на строежа заедно с финансовия министър Симеон Дянков.
Смятаме, че популизмът и преследването на тясно партийни интереси в случая по-скоро може да навреди, отколкото да помогне за отпускането на въпросните финансови средства. А от това единствено ще загубят гражданите на Русе.

Заявяваме, че ще направим всичко възможно от наша страна финансирането да се случи. Водят се активни разговори с председателя на БСП Сергей Станишев и с финансовия министър, за да може да се изпълни едно обещание, дадено на правителствено ниво още преди две години.

01.08.2013 г.                                                    Таню Киряков
Добрин Данев