Огромен интерес от цял свят към конкурса за екслибрис
Огромен интерес от цял свят към конкурса за екслибрис / netinfo

Международният конкурс за екслибрис “EX MUSIC”- Ruse 2010”, организиран от Русенската библиотека, събра 164 автори от 31 държави на 3 континента. Участниците от България са шестима, двама от тях са от Русе. Журито вече присъди Голямата награда на конкурса на художничката Снежана Кезеле от Белград, Сърбия, за творбата Allegro. Поради високото ниво на конкурсните работи, журито реши да отличи със специални грамоти и още 15 участници.

Наградата на Lions Club „Rousse" District 130 Bulgaria ще бъде официално обявена на 13 март, събота от 18.15 ч. в Доходното здание при откриването на изложбата на участниците в конкурса, която е една от съпътстващите прояви в рамките на Международния фестивал Мартенски музикални дни. Всички автори получават почетен сертификат за участие и пълноцветен каталог на конкурсните работи. Отличените автори получават автентично удостоверение от организаторите на конкурса със специално изработен дизайн. 

В конкурса от неговото начало през 2002 г. до сега са участвали над 250 творци от различни школи от 40 страни. Има творци, които участват във всяко поредно издание на  конкурса. Притежание на  Русенската библиотека днес е богата колекция от над 950 екслибриса. Част от тази колекция са и 80 екслибриса, дарени от известния художник Петър Лазаров, който е член на Британската асоциация на гравьорите върху дърво и е един най-добрите съвременни графици в света.

В буквален превод е//x// //libris// означава “из книгите на...”.  Ако се върнем назад във времето, за първи се сочи екслибрисът на фараона Аменофис ІІІ, живял през 1400 г. пр. Хр., чийто текст е написан с йероглифи на фаянсова плочка. Друг известен екслибрис от античността е на Ашурбанипал, чийто текст гласи: “Притежание на Ашурбанипал, цар на света, цар на Асирия”. Eкслибрисът отличава принадлежността на една книга към библиотеката на даден собственик. В него се преплитат текст и образ, усеща се оригиналността на концепцията, артистичността и майсторството на изпълнение.