ОФД Русе става държавна опера
ОФД Русе става държавна опера / Дарик Русе

Правителството прие постановление за преобразуване на държавни културни институти. С изпълнение на заложеното в документа започва реформата в системата на сценичните изкуства, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Концепцията, предложена от Министерството на културата, предвижда оперно-филхармоничните дружества в Русе, Бургас и Пловдив да станат държавни опери. ДКТ "Сава Доброплодни" в Силистра ще бъде преобразуван чрез разделянето му на драматичен и на куклен театри.

С извършените преобразувания се постига оптимизация и повишаване ефективността на дейността на новите структури и увеличаване публичния ефект от нея, се посочва в съобщението. Целта е държавните културни институти в сферата на сценичните изкуства да се превърнат в творчески, динамични, мобилни и социално адекватно действащи структури чрез ръководство от по-малък и общ административен екип, адаптиране на репертоарните планове в условията на съвременните изисквания и съобразяването им с регионалните особености, социална среда, интереси и естетически вкус на публиката.