Обсъждат управлението на Защитена зона Ломовете
Обсъждат управлението на Защитена зона Ломовете / Дарик Русе

Русенци представят в София примерен план за управление на Защитена зона Ломовете от Натура 2000. Срещата е организирана от Международната природозащитна организация WWF. Ще участват представители на общините от Русенска област, на чиято територия попада защитената зона, на областните съвети по земеделие и гори, на Регионалните екоинспекции в Русе, Велико Търново, София и Плевен. Ще присъстват експерти от природните паркове Русенски Лом, Странджа, Българка и Витоша, както и от Национален парк Централен Балкан. В срещата ще се включат и представители на екологичното министерство и на Министерство на земеделието и храните, както и неправителствените организации «Балкани», «Екообщност», «Биоселена».

След приемане на наредбата на Министерство на околната среда и водите за управление на територии в Натура 2000 в края на 2008 г, това е третият План за управление на защитена зона от мрежата Натура 2000,  разработен от неправителствена организация. Предишните два са на «Асоциация на парковете в България» и на «Зелени Балкани». 

Основната цел на проекта е да покаже социално-икономическите възможности и ползи за хората в местата от мрежата Натура 2000, като ги насърчава да участват в управлението им. Местните хора ще бъдат обучени на устойчиви практики в земеделието, рибарството и туризма.