Нова колония от застрашен вид птица откриха специалисти
Нова колония от застрашен вид птица откриха специалисти / Дарик Русе

Нова колония от световно застрашен вид птица установи експедиция на WWF. Специалисти на международната природозащитна организация са провели двуседмична експедиция по целия български участък на Дунав от река Тимок до Силистра, при която са открили екземпляри от вида малък корморан. Доскоро в българския участък на река Дунав имаше само една птича колония, която не е на остров – тази в езерото Сребърна. По време на експедицията са установени три нови колонии по брега – в Островското блато и в Защитена местност Калимок при Тутракан, които наброяват над 300 двойки. Благодарение на това числеността на този рядък вид в България се е увеличила двойно за последните четири години.

В същото време колониите на островите Вардим и Мишка бележат драматично намаляване на гнездящите птици, като някои от тях дори са изчезнали. Основните причини за това са безпокойство от горскостопанските дейности и рибарите. WWF проведе подобна експедиция по Дунав през 2006 г., което дава база за сравнение. Общият брой на птичите колонии по дунавските острови се е запазил на 10. Едната от българските колония - срещу езерото Сребърна - е изчезнала, но се е формирала нова на румънски остров. Бяха регистрирани 3600 двойки птици в българския участък на Дунав, при 3900 преди четири години.

Наблюденията бяха извършвани от лодка и два наземни екипа. Участваха девет души, включително учен от БАН. Лодката за експедицията беше предоставена от Природен парк Персина, а в работата по блатата на остров Персина бяха включени и представители на Българско дружество за защита на птиците в Свищов.
Преди 10 години по инициатива на WWF правителствата на България, Румъния, Украйна и Молдова подписаха споразумението за „Зелен коридор Долен Дунав” - най-голямата европейска инициатива за опазване и възстановяване на над 1 милион хектара влажни зони и биоразнообразие по реката. В резултат България възстанови влажни зони в своя участък на Долен Дунав и създаде още 7 нови защитени територии. Сред тях са Природен парк Персина и Защитена местност Калимок-Бръшлен, където бяха наблюдавани и новите птичи колонии.

Днес се отбелязва Международният ден на река Дунав.