Над 5000 лв. на месец е издръжката на дете в приют
Над 5000 лв. на месец е издръжката на дете в приют / Дарик Русе

Над 5000 лева на месец е издръжката на едно дете, настанено в приют или друга социална институция за закрила на деца в риск в Русе. това съобщи директорът на Регионалната дирекция „Социално подпомагане” Татяна Дончева. Парите не са никак малко и трябва да се работи за по-рационалното им използване, заяви тя.

В момента в Русе функционират два центъра за работа с деца в риск. Единият е този на БЧК на ул. „Битоля” 1 А, който съвместява приют за 15 деца и дневен център. В Комплекса за социални услуги също има капацитет за настаняване на 15 деца. В момента местата в приюта са запълнени и дори се наложило две деца на 6 и 8 години да бъдат временно настанени в дом „Надежда”.

Сигналите за просеци деца обаче са малко, въпреки че ги има по русенските улици, каза още Дончева. Според нея това се дължи или на незаинтересованост или на незнанието на хората къде да сигнализират. А сигнали могат да се подават на тел. 112, на тел. на отдел „Закрила на детето” в Русе 82 02 52, или на националния телефон за сигнали за насилие 116 111.