Кандидатът за депутат Орлин Дяков: Развитието на културата е приоритет в новата управленска програма на ГЕРБ
Кандидатът за депутат Орлин Дяков: Развитието на културата е приоритет в новата управленска програма на ГЕРБ / netinfo

- Г-н Дяков, русенци Ви познават като човек, тясно свързан с културния живот на града и областта. Вие сте вече втори мандат общински съветник, член на комисиите по култура и тази по образование в ОбС – Русе.

В края на всеки мандат се прави своеобразна равносметка за стореното. Какво се случи през отминалите 4 години от Ваша гледна точка?

- Развитието на културата бе и остава приоритет в управленската програма на ГЕРБ. Без да даваме гръмки обещания за огромни инвестиции в тази сфера преди близо 4 години бе поставено началото на промяна, която се почувства от всички, посветили живота си на сценичните изкуства и пр. Примерите в това отношение в Русе и областта са много. Държавата и органите на местното самоуправление положиха усилия за подготовка на проекти, които, подкрепени от народните представители на ГЕРБ, сега са завършени. Близо 20 години не бе извършван основен ремонт на зала «Опера» и зала «Филхармония» /по – известна като Дом на културата/. С европейско финансиране бе изцяло променен обликът на един от символите на Русе – римският кастел «Сексагинта Приста». Само тези 3 проекта са на стойност близо 5 млн. лева.

Бих искал да добавя, че внимание бе отделено не само на областния център, а и на т. нар. малки населени места. За да се подобрят условията за самодейците и се насърчат тези огнища на българщината в общините, се вложиха стотици хиляди левове по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2014 г. Илюстрация на това е рехабилитираното читалище на град Бяла, в село Копривец и др. В село Пиргово /Община Иваново/ се изгражда нов културен център и т. н.

Само по този начин местните жители могат да се докоснат до изкуството във всичките му форми при едни европейски условия за изява на творците.

Наред с това отпадна системата СЕБРА за културните институти, а тя спъваше работата на колегите. Сега, с промяната във финансирането, работата е много по – лека и се вземат по – бързи и адекватни мениджърски решения, водещи до подобряване качеството на културния продукт.

С помощта на органите на местното самоуправление се изработи много добра система за разпределяне субсидията за читалищата. Тези, които работят, получават повече средства.

- Гражданите се интересуват от приоритетите на ГЕРБ за развитието на културата. Какво бихте казали за тях 13 дни преди решителния ден на избор?

- Има воля и желание нещата да се случат. Доказахме го с активна работа и така ще бъде и занапред.

На първо място бих поставил оспорваното състезание между българските градове, сред които и Русе, за културна столица на Европа през 2019 година. Тук ще бъдат съсредоточени моите усилия, за да може дунавската столица на България с подкрепата и на румънската Община Гюргево да получи заслужено признание като център на културата.

Русе от няколко месеца вече има своята нова стратегия за развитие на туризма, където особено внимание е отделено на културно – историческите обекти и маршрути. Съвместно с другите общини от областта се прави всичко възможно забележителностите, някои от които под закрилата на ЮНЕСКО, да станат достояние и бъдат посетени от повече чужди граждани и българи.

Задължително трябва да бъде изработен проект за Закон за сценичните изкуства. Такъв вече имаше през отминалия мандат, но времето не стигна да бъде гласуван в Народното събрание. Той задължително трябва да е факт, за да регулира процесите в културните институти в страната и им даде повече свобода в работата.

- Определено сте мотивиран и знаете какво ще правите като народен представител. Остава и жителите на областта да Ви гласуват доверие...

- Призовавам всички на 12 май да дадат своята подкрепа за ГЕРБ с отбелязване на номер 15 в интегралната бюлетина. Така ще се гарантира продължение на добрите практики, започналата реформа и завършването на още много проекти в сферата на културата и туризма в региона.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!