Изборният ден в Русе и региона започна нормално
Изборният ден в Русе и региона започна нормално / DarikNews, архив

Изборният ден в Русе започна нормално, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Мирослава Маркова. Всички 337 избирателни секции са отворили навреме. В Русенско има 20 с машинно гласуване, 16 от които са в областния град. Седем са секциите, открити в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, местата за лишаване от свобода и за задържане. Броят на подвижните избирателни секции са 4.

Избирателите в Русенска област са 215 521. По общини те се разпределят по следния начин: Русе - 151 357, Бяла – 12 630, Ветово – 12 824, Две могили – 8497, Иваново – 8234, Борово – 5455, Сливо поле – 10 650, Ценово – 5114.

 

Охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече нормално, информираха от пресцентъра на полицията в Русе. Тази сутрин секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на РИК и СИК без нарушения, до този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите на територията на областта.

Около 330 служители на МВР са пряко ангажирани със сигурността на местата за гласуване и мероприятията, свързани с вота в региона.

Днес ще има и засилено полицейско присъствие на територията на областта, както и подсилено дежурство в районните служби на пожарната.

В изборния ден МВР ще осъществява само външна охрана на изборните помещения. Служителите на полицията могат да влизат в секциите само при необходимост за възстановяване на реда, след искане от председателя на съответната избирателната комисия.