Христо Белоев стана Вицепрезидент на Асамблеята на ректорите
Христо Белоев стана Вицепрезидент на Асамблеята на ректорите / netinfo

Ректорът на Русенския университет проф. дтн. Христо Белоев е избран за Вицепрезидент на Асамблеята на ректорите на университетите от дунавските страни. Заседанието на асаблеята се проведе в сръбския град Нови сад. Годишната отчетно-изборна конференция се провежда в университета, чийто ректор е номиниран за президент. За да има приемственост, за вицепрезиденти се номинират бившият президент и този, който ще бъде президент през следващата година.

Христо Белоев е номиниран от Президента на DANUBE RECTORS CONFERENCE– проф. Ференц Худец /Ректор на университета „Йотвош Лоранд” в Будапеща/, след съгласуване с членовете на Постоянната комисия. Асамблеята на ректорите на университетите от дунавските страни ще проведе заседанията си в Русенския университет и проф. Белоев ще поеме Президентството на организацията за 2011г.

Асамблеята е основана през 1983 година, във Виена, на среща на ректорите от университети във Виена, Линц, Улм и Будапеща. От тогава броят на университетите нараства и в момента участват 52 университета от 14 страни. Членуват 7 университета от Австрия, 2 университета от Босна и Херцеговина, 2 университета от България, 8 университета от Хърватска, 7 университета от Чехия, 3 университета от Германия, 7 университетап от Унгария, 1 университет от Косово,  1 университет от Полша,  4 университета от Румъния, 3 университета от Сърбия,  2 университета от Словения, 2 университета от Словакия, 2 университета от Украйна.

Главната цел на Конференцията е подобряването на качеството на висшето образование. Постига се чрез: създаване на смесени работни групи, предлагащи конкретни действия по различни направления като управление на висшето образование, учебна и научно-изследователска дейност, разширяване на международното сътрудничество.