Хепънинг в навечерието на деня за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН
Хепънинг в навечерието на деня за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН / Sofia Photo Agency, архив

По повод 19 май „Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН” в Русе ще се се проведат редица инициативи. По традиция този ден се отбелязва всяка година в третата неделя от месец май от Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерство на здравеопазването, Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) и Коалиция АНТИСПИН.

Световният ден на съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН дава възможност всеки човек да се информира, да проследи ХИВ статуса си, да окаже подкрепа на хората, които обича, и да не забрява, че ХИВ е част от живота ни.

Организаторите на кампанията в град Русе са неправителствени организации – Български червен кръст, Сдружение «Център Динамика», Сдружение «Здравеопазване и превенция на хора в риск» и РЗИ Русе, работещи по договор с МЗ по програмата в партньорство  с Община Русе и СИТИ такси.

В рамките нa инициативите тази вечер от 19.00 часа в парка на младежта, пред Вазата, се организира хепънинг. Ще има изпълнения от ученици, музика, предоставяне на информационни материали, презервативи, каза пред Дарик Деана Димова от Сдружение «Център Динамика».

Предвидена е изнесена акция на КАБКИС – Русе за безплатно изследване и консултиране.

Към 21 часа с огнено шоу ще бъдат запалени летящи червени фенери от млади хора и ще приключи със ритуалното запалване на свещички в памет на жертвите на болестта.

В инициативите ще се включат  и Общински детски център за култура  и изкуство,  фирма СИТИ такси Русе.