Гимназията по транспорт готви протест заради решение на областна комисия
Гимназията по транспорт готви протест заради решение на областна комисия / ПГ по транспорт

Ръководството на професионалната гимназия по транспорт подготвя протестни действия. Причина за това е взетото решение от Областната комисия по заетост да премести училището в Корабния техникум. Това се налага заради предвидените ремонтни работи по бул. „Тутркан”, където се намира средното училище. На заседание на Областната комисия по образование във вторник Инспектората по образование предложи Транспортното училище да се нанесе в сградата на Химията, а Зърното да се премести в Образцов чифлик. На следващия ден обаче, на заседание на Областната комисия по заетост бе решено Техникума по транспорт да се премести в Професионалната гимназия по речно корабоплаване и корабоводене. Зърното пък се мести в ПГ по туризъм. Този план прием ще се предложи за одобрение на Министерството на образованието.

Ето и текста на отвореното писмо, което е качено във фейсбук-профила на Гимназията по транспорт

Гняв и възмущение сред ученици, учители и родителска общност предизвикаха публикации в пресата на 30.01.2013 г. от заседание на Областната комисия по заетост по повод план-приема 2013/2014 г. С един замах Комисията решава проблеми на образованието, които не са от тяхната компетенция или тази комисия взема решения под давление на определени политически кръгове.
Комисията по заетостта знае ли коя е Професионална гимназия по транспорт?
Създадена през 1949 година, първата автошкола в България, обучила и обучава специалисти в областта на транспортната техника, участва ежегодно по национални и Европейски проекти, чрез които е обновила и модернизирала материалната си база като осигурява мобилна практика на своите ученици в Европейския съюз. Единствено наши ученици всяка година се класират на националния кръг на Олимпиадата по техническо чертане и представят областта ни.
Училището е финансово стабилно: няма задължения за комунални услуги, всички ученици получават напълно безплатно категория „В” и „С”, свидетелство за мотокар, електрокар и автокран, осигурява карти за пътуване на социално слаби ученици.
В публикацията се упоменава, че взетото от Комисията по заетостта предложение е „икономически целесъобразно”, което според педагогическия колектив на училището не е така.
Областната комисия по образование, младежки дейности и спорт е гласувала план-приема за 2013-2014 г. съгласуван с РИО на МОМН, часове по-късно друга областна комисия прави коренно различни предложения. Ние приемаме предложението за „прехвърляне“ на учениците от ПГТр в ПГРКК за целенасочена нападка към нашето училище, защото акo идеята е за „една транспортна гимназия“ защо паралелките на Професионална гимназия по механотехника, които са изцяло транспортни – Автотранспортна техника, не са прехвърлени в нея ?
Учащите и техните родители НЕ СА СЪГЛАСНИ да бъдат „прехвърлени” в ПГРКК, тъй като нищо не налага това. ПГРКК няма необходимата материална база за транспортните специалности и не може да обезпечи практическото обучение с полигон, автосервизи и гаражи за съхранение на моторните превозни средства, които не са малко.
Докога решенията ще се вземат от хора, които не са наясно с проблемите на професионалното обучение, питаме ученици, родители и учители и изразяваме своята готовност за ефективни протестни действия.