Държавата финансира приют за бездомници в Силистра
Държавата финансира приют за бездомници в Силистра / Dariknews.bg

Център за временно настаняване на бездомници ще заработи от 1 октомври в Силистра. Това е най-новата социална услуга в дунавския град, която се организира от общината и се финансира от държавата, съгласно стратегията за развитие на социалните услуги в Силистренската община.

Подслонът за бездомници ще се помещава в освободена от Ученическата спортна школа сграда, чиито ремонт и оборудване предстоят. Капацитетът му е за 10 души над 18 години, според изискванията за социалната услуга. Ще им се предлагат хранене, медицински услуги, съдействие за издаване на лични документи и документи за ТЕЛК, за търсене на работа, организиране на трудотерапия, културни занимания и др. Всеки от подслонените може да ползва услугите на центъра не повече от 3 месеца в годината.

Центърът за временно настаняване ще се управлява от директор и екип: социален работник, медицински специалист, домакин. Действията на екипа ще бъдат насочени към изграждане на изгубените социални умения и навици, придобиване на трудови и битови умения чрез ангажиране на потребителите в различните дейности, допълват от общината.