Българите в Румъния пазят традициите живи
Българите в Румъния пазят традициите живи / снимки:Ивайло Ангелов

 

Представители на фондация "Бъдеще 2008"-Силистра се завърнаха от двудневно посещение при българите в Румъния, съобщи председателят на организацията Ивайло Ангелов. Основния повод за посещението бе Лазаровден в село Алуниш, което е част от община Магуреле в област Илфов/ Букурещка област/. Силистренци присъстваха за шести път на този празник, честван от местните българи. В това село има дружество на българите, което се нарича "Лазар", негов ръководител е Тодор Арангел, а Лазаровден е патронния празник за селото. Там той се празника от 250 години, от както българите се заселват в това село, бягайки след неуспешните въстания по време не турското робство. По произход те са от Пловдивско.

Българите в Румъния пазят традициите живи
netinfo

Лазаровден в това село се празнува по стара традиция, малките момичета от селото пеят стари български песни, запазени в селото още от времето когато са се заселили там, обикалят всички къщи с кошнички, в които получават яйца и други подаръци. В първия ден от пребиваването в Румъния представителите на фондацията са посетили и село Извоареле, област Телеорман където са се видяли с малка група от деца, които танцуват и пеят лазарски песни на български език.

През първия ден от престоя са посетили и град Попещ-Леорден където мнозинството от населението е от българи-католици. Там силистренци са подарили календари "Сите българи заедно", както и дискове с туристически филм за България и дискове-самоучители по български език и български народни танци. Същите материали са дарени и на децата от село Извоареле, и на малките лазарки от село Алуниш, както и на българите в село Била-част от община Скиту в област Гюргево, на 40 км от Русе.

Българите в Румъния пазят традициите живи
netinfo