Зоната между Гребната база и река Марица става като резервата „Сребърна“
Зоната между Гребната база и река Марица става като резервата „Сребърна“ / снимка: РИОСВ-Русе
Христо Николов
64051
Христо Николов
  • Христо Николов

Възстановяване на езеро и 760 дка гори покрай река Марица може да стане част от изграждането на втори Гребен канал. Това съобщи един от авторите на проекта „Екопарк Марица" Христо Николов от „Зелени Балкани". Зоната ще е подобна на река Ропотамо и резервата „Сребърна", след като в езерото се изградят 12 острова с разнообразни гори и водни растения. По различни природни методи там ще бъдат привлечени колонии на чапли, лебеди и много други видове птици. По думите на Николов, така животните ще бъдат наблюдавани в естествената им среда, а не в зоопарк.

Според проекта при изграждането на втория гребен канал ще се изсекат 50-60 дка растителност, но ще се възстановят 760 дка гори по протежението на реката. Идеята е получила голямо одобрение от специалисти и от общинската администрация на Пловдив, смята Христо Николов.

Зоната на екопарка продължава от гребния канал до околовръстното шосе и попада изцяло върху общински земи. По този начин ще бъде възстановена съществувалата преди години заливна гора, когато реката не е имала различни хидротехнически съоръжения, уточни Николов. По думите му ползите за града са много, тъй като освен създаване на местообитания за различни животински видове, тази зона ще може да се ползва и от граждани за спорт, разходки и почивка.

Строителството по първоначалния проект ще наруши националното и европейско законодателство, убеден е Христо Николов. Почти цялата зона от дублиращия Гребен канал попада в защитени зони по „Натура 2000".

Основната структура с горските хабитати, езерата и островите могат да се изградят в рамките на 3 години, смята Николов. Той добави, че ще са нужни 5-6 години за израстване на растителността.

Проектът „Екопарк Марица"може да получи финансиране по програма „Джесика", по която Община Пловдив търси пари за втори Гребен канал, съобщи изпълнителният директор на структурата Мартин Заимов. Инициативата осигурява нисколихвени заеми за частни инвеститори, публично-частни партньорства или изцяло общински проекти. 1/3 от финансирането се осигурява по оперативна програма "Регионално развитие", а 2/3 от банката Societe Generale. Регионалният фонд на "Джесика" подпомага проекти в шестте най-големи града в България след София. Сред възможните за реализиране идеи, представени от регионалния директор Тодорина Докторова, са кино "Космос", Тютюневите складове, къщата на върха на Таксим тепе над Джумаята и изграждане на специализирано училище за талантливи деца.

Чуйте цялото интервю с Христо Николов в прикачения звуков файл.