Земеделските протести се отлагат, но не са отменени
Земеделските протести се отлагат, но не са отменени / Дарик архив

Протестите на земеделски производители от Пазарджишко, планирани за края на този месец, засега се отлагат, съобщи Стоян Кузев, кмет на село Юнаците и фермер. До положителното развитие се стигна след проведена днес среща с Румен Христов, председател на Комисията по земеделие в Парламента. След няколко други неуспешни опита за преговори този път агропроизводителите получиха обнадеждаващ отговор.

След разговорите Кузев съобщи, че са обсъждани четирите основни повода за недоволство – бюрокрацията около еднодневните трудови договори, неуредиците с очертаването на белите петна, задължителните платени курсове за земеделците и годишните винетки за машини, които се движат по пътищата по 2-3 месеца в годината. Кметът уточнява, че е твърде рано да се говори за реално постигнати резултати, но е проявена добра воля.

До края на този месец предстои заседание на междуведомствена комисия с представители на министерствата на земеделието, социалната политика и финансите. Експерти ще обсъждат възможности за облекчаване на процедурите и отстъпки от сега действащите правила. Ако обаче това не бъде постигнато на въпросното заседание, фермерите все пак ще протестират с блокада на магистрала „Тракия”.

Като представители на региона в Парламента бяха изпратени трима представители. Заедно с Кузев в разговорите участваха кметът на Величково Петър Гуглев, също земеделец, и общинският съветник Димитър Петков, чиято работа е тясно свързана с агропроизводството.