/ dariknews.bg
Традиционният празник „Златоградското чеверме - традиции и гостоприемство” стартира в града на Дельо Войвода. Стотици чевермета и 4-дневна музикална програма подготвя родопският град за празниците от днес до 6 май.

Фестивалът на чевермето ще бъде открит с изпълнение на 111 каба гайди, а тържествата ще продължат с гайдарско надсвирване и танцово шоу „Надиграй ме в Златоград”.
 

Празникът започва тази вечер с обредно приготвяне на „живата вода” за Гергьовден и ритуално запалване на жив огън. Приготвянето на чеверметата през нощта ще бъде част от атрактивното представяне на традиционната златоградска кухня.

В централния градски парк ще бъде пресъздадена фолклорната и етнографска традиция на Златоград. Организаторите очакват гостите да се впишат в атмосферата, облечени в автентични народни носии.

С концерти ще се включат Николина Чакардъкова, Николай Славеев, оркестър „Пловдив”, Росица Пейчева, ансамбъл „Загоре” и други. В неделя площадът ще бъде сцена за хороводно надиграване с участието на любителски танцови състави.