Законопроект уеднаквява режима за всички зимни курорти
Законопроект уеднаквява режима за всички зимни курорти / снимка: Sofia Photo Agency/ архив

 

Промени в Закона за туризма предвиждат еднакъв режим за ползване на всички зимни курорти, съобщи народният представител от Коалиция за България Дора Янкова. Тя внесе в Народното събрание предложения за промени в Закона за туризма, с които се решават проблемите на зимните ни курорти. Така ще може да се направи смяна в статута на пистите и терените, през които преминават лифтовете и влековете и режима на ползване на собствеността на земите.

Операторите на зимните курорти ще заплащат концесионна такса на пазарна цена за общинските и държавни земи, върху които има ски-писти и съоръжения, обясни Янкова. По думите й, промените в закона са приоритетни и трябва да бъдат приети до края на работата на 42-то Народно събрание.

„50% от концесионното възнаграждение ще остава за общината или общините, в чието землище се намира курорта”, обясни депутатката от левицата. Средствата ще могат да се използват от общините за подпомагане и стимулиране на детските зимни спортове, за изграждане на съоръжения за зимни спортове – сноуборд паркове, влекове, поддържане на писти с решение на общинските съвети.

Янкова подчерта, че промените в закона целят въвеждането на еднакъв режим за всички зимни курорти, решаване на натрупалите се до момента проблеми, както и подпомагане на младежите за практикуване на зимни спортове.

В зимните курорти са ангажирани над 40 хил.души, които изхранват семействата си, а отрасълът дава сериозна добавена стойност към Брутния вътрешен продукт (БВП). Затова е важно да се гарантира устойчивост и предвидимост, каза народният представител.