Задържаха бременна от престъпната група за износ на деца
Задържаха бременна от престъпната група за износ на деца / netinfo

Пловдивският окръжен съд взе временна мярка задържане под стража за 25-годишната Василка Христева за срок от 40 дни. Арестуването й е въз основа на искане на съда от италиянския град Триест заради обвинения в извършване на престъпления в съучастие с други българи в разбитата преди два дни международна престъпна група за нелегално преселване и довеждане на деца до робско подчинение, което включва насилствено принуждаване за извършване на други престъпления. Василка Христева е от пловдивското село Калояново, но е задържана в Христо Милево от полицията с нередовен паспорт. Тя заяви в съда, че е бременна и никога не е ходила в Италия.


Според Европейската конвенция в 40-дневен срок италианските власти трябва да представят официална молба за екстрадирането на Христева. Предаването на българи на чуждо правосъдие е първото по рода си след промените в Конституцията, които задължават България да екстрадира граждани обявени за идривнае от друга страна от Евросъюза.


Припомням, че в понеделник бяха арестувани 30 българи за организиране и участие в международна престъпна група за трафик на хора в Италия. Италиянските съдебни власти и българските им колеги издирват още девет лица, от списъка, който е съставен от 39 участници в престъпната група.